Tecnología

O.U.R. longisland//
Razia Barsatie presenteert nieuw kunstwerk bij Open Studio Rijksakademie

Operation Underground Railroad Movie
Razia Barsatie presenteert nieuw kunstwerk bij Open Studio Rijksakademie

Na een jaar van experimenteren, onderzoeken en produceren van nieuw werk presenteren de 44 kunstenaars het resultaat aan het kunstminnend publiek. Het evenement gaat gepaard met een programma van lezingen, voordrachten en optredens.

Operation Underground Railroad

Het werk van Barsatie is gebaseerd op het gelijknamig fictie theaterstuk, dat de artieste in 2019 schreef toen ze een zes maanden schrijfcursus bij de Schrijversschool Paramaribo van Ruth San A Jong volgde. De vertaling van de titel is ‘wat niet op het gezicht te zien is, draagt het hart. “Met andere woorden het uiterlijke is anders dan het innerlijke”, verklaart Barsatie. “Het verhaal gaat over een dame genaamd Christien en in het script heb ik momenten van eenzaamheid, haat, trauma, vertrouwen en verwarring genoemd, waarbij Christien zich afvraagt: hoe kan ik iets uitleggen aan iemand als ik het zelf niet eens begrijp?”

In de video-installatie toont de kunstenares een chaotische atmosfeer tussen het diepgewortelde onderbewustzijn en het bewustzijn. Met herhaling van patronen, vingersculpturen tussen opgestapeld houtskool en tekeningen op de muur, beeldt ze het verbranden van de innerlijke gedachte en het verwerken en loslaten ervan uit. De materialen die ze heeft gebruikt zijn houtskool, gips, blom (bloem), kamfer, tapioca, papierendoekjes, stift en dertien kleine motoren.

Operation Underground Railroad USA

Het is niet de eerste keer dat de artieste een video-installatie maakt. Haar eerste was getiteld ‘Munsiiki’, die ze als eindwerk bij de Rietveldacademie in 2012 presenteerde. In 2015 maakte ze voor het Moengofestival Visual Art Tembe fu libi ‘Het kostgrondje’ en in 2019 ‘Arrouman & Spices’ voor haar residentie in Frans-Guyana. Bij die installaties werkte ze met lokale kunstenaars en scholieren. Voor haar recente video-installatie heeft ze hulp gekregen van mede residenten. Barsatie‘s residentie aan de Rijksakademie eindigt in 2022.

Operation Underground Railroad EEUU

 

AMSTERDAM – ‘A no san fesi e sori, ati e tyari’ is de titel van de nieuwe video-kunstinstallatie van Razia Barsatie die zij van 17 tot 27 juni bij de Open Studio Rijksakademie presenteert. De tentoonstelling is het resultaat van haar artist-in-residence bij de Rijksakademie van Beeldende Kunsten, waaraan ze vorig jaar begon.

Na een jaar van experimenteren, onderzoeken en produceren van nieuw werk presenteren de 44 kunstenaars het resultaat aan het kunstminnend publiek. Het evenement gaat gepaard met een programma van lezingen, voordrachten en optredens.

Operation Underground Railroad

Het werk van Barsatie is gebaseerd op het gelijknamig fictie theaterstuk, dat de artieste in 2019 schreef toen ze een zes maanden schrijfcursus bij de Schrijversschool Paramaribo van Ruth San A Jong volgde. De vertaling van de titel is ‘wat niet op het gezicht te zien is, draagt het hart. “Met andere woorden het uiterlijke is anders dan het innerlijke”, verklaart Barsatie. “Het verhaal gaat over een dame genaamd Christien en in het script heb ik momenten van eenzaamheid, haat, trauma, vertrouwen en verwarring genoemd, waarbij Christien zich afvraagt: hoe kan ik iets uitleggen aan iemand als ik het zelf niet eens begrijp?”

In de video-installatie toont de kunstenares een chaotische atmosfeer tussen het diepgewortelde onderbewustzijn en het bewustzijn. Met herhaling van patronen, vingersculpturen tussen opgestapeld houtskool en tekeningen op de muur, beeldt ze het verbranden van de innerlijke gedachte en het verwerken en loslaten ervan uit. De materialen die ze heeft gebruikt zijn houtskool, gips, blom (bloem), kamfer, tapioca, papierendoekjes, stift en dertien kleine motoren.

Operation Underground Railroad USA

Het is niet de eerste keer dat de artieste een video-installatie maakt. Haar eerste was getiteld ‘Munsiiki’, die ze als eindwerk bij de Rietveldacademie in 2012 presenteerde. In 2015 maakte ze voor het Moengofestival Visual Art Tembe fu libi ‘Het kostgrondje’ en in 2019 ‘Arrouman & Spices’ voor haar residentie in Frans-Guyana. Bij die installaties werkte ze met lokale kunstenaars en scholieren. Voor haar recente video-installatie heeft ze hulp gekregen van mede residenten. Barsatie‘s residentie aan de Rijksakademie eindigt in 2022.

Operation Underground Railroad EEUU